Mýty o laktóze 

Mýtus č.1: Laktózová intolerance znamená zákaz mléčných výrobků

Pokud trpíte sníženou tolerancí laktózy, není nutné vyřadit za svého jídelníčku veškeré mléčné produkty. Dopřát si můžete bezlaktózové produkty, které jsou vítanou alternativou k běžným mléčným výrobkům. MEGGLE bezlaktózové mléko má nejen skvělou mléčnou chuť, ale navíc si zachovává veškeré bilkoviny, vitamíny i minerály, které prospívají zdraví. Z ostatních mléčných výrobků si můžete pochutnat třeba na tvrdých sýrech či zakysaných výrobcích, jež se vyznačují velmi nízkým obsahem laktózy.


Mýtus č. 2: Intolerancí laktózy trpí pouze děti

U dětí často vzniká alergie na kravské mléko při přechodu z mateřského mléka. Bílkoviny (syrovátka a kaseiny) mohou vyvolat záněty a následné reakce – zvracení, průjmy i bolesti. Laktózová intolerance se může objevit u kohokoliv a kdykoliv. Často vzniká u žen v přechodu, či po něm, a seniorů. Důvodem ke snížení tolerance laktózy může být, mimo jiné, také užívání velkého množství léků, které narušují sliznice v trávicím traktu.


Mýtus č. 3: Laktóza je problém moderní civilizace

Ačkoli to může vypadat, že se začíná o laktóze více diskutovat až v posledních letech, intolerance laktózy trápí lidi od nepaměti. Jako první ji údajně popsal řecký lékař Hippokratés již přibližně v 5. století před naším letopočtem, klinické příznaky však začali lékaři podrobněji studovat až v 50. letech 20. století. V současné době je problém snížené tolerance laktózy velmi přesně definovaný a lze jej bez problémů diagnostikovat.

 

 

Mýtus č. 4: Když máte často průjmy, je to laktózová intolerance

Pokud dlouhodobě trpíte střevními problémy, neznamená to, že máte automaticky sníženou toleranci laktózy. Můžete samozřejmě vyzkoušet vysadit mléčné produkty a nahradit je bezlaktózovými, nicméně příčin potíží může být mnoho. Pokud obtíže nepoleví, nenechávejte nic náhodě a nechte se vyšetřit u svého lékaře. Budete-li s vyšetřením váhat, váš organismus vás bude trápit více a více. V tomto případě tedy určitě platí, čím dříve, tím lépe.


Mýtus č. 5: Intolerance laktózy je alergie na mléko

Zatímco „intolerance latózy“ znamená neschopnost ji strávit, „alergie na mléko“ značí přecitlivělost organismu na některou z mléčných složek a následnou obrannou reakci organismu. Při alergii na mléčné bílkoviny (syrovátku či kaseiny) se zapojuje imunitní systém a tvoří se protilátky. Osoby, které trpí právě alergií na mléčné výrobky, tedy lépe řečeno na mléčné bílkoviny, mají potíže vždy po konzumaci mléčných produktů.
 

BEZLAKTÓZOVÉ PRODUKTY:

Bezlaktózové mléko 3,5 % 1 l       Bezlaktózové mléko 1 l       Bezlaktózová smetana na vaření 200 ml

Bezlaktózová smetana ke šlehání 200 ml       Bezlaktózový cottage cheese 180 g       Tvaroh jemnný Meggle Laktofree 180g

     

www.meggle.cz        www.cottage-cheese.cz       www.meggle.com        www.rajo.sk

Meggle, s.r.o., Gotthardská 4/37, 16000 Praha 6, IČ: 60202483, DIČ: CZ60202483
tel: +420 224 312 166, fax: +420 224 312 185, email: meggle@meggle.cz